De Teddy Widder

Teddy Widders zijn super lieve dwerghangoorkonijnen. Ze hebben een erg mooie lange vacht van 5-10 cm. Het zijn erg aanhankelijke konijnen. Het gewicht ligt tussen de 1200 en 2000 gram. 

Verzorging

Door de lange vacht, moet je ze minimaal 2 keer per week borstelen, zodat ze geen klitten krijgen. Wanneer je dit van kleins af aan doet, gaat het konijn het fijn vinden. Wanneer je ze niet genoeg borstelt, krijgen ze veel klitten en dat veroorzaakt huidirritatie. Hierdoor kunnen ze erg ziek worden. Denk hier goed aan, wanneer je een Teddy Widder aanschaft. 

Voeding

Hooi

Het basis voedsel is hooi en moet altijd aanwezig zijn in het hok. Hooi is om meerdere redenen het belangrijkste voedsel voor een konijn. 

1. Het bevat vrijwel alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft en zorgt voor een gezonde darmflora.
2. Hooi wordt snel door de darmen gevoerd, dat is belangrijk voor een konijn want hierdoor krijgt hij een goede darmwerking, met weinig kans op verstoppingen.
3. Doordat een konijn de hele dag op hooi kauwt, slijten de kiezen goed af en is er minder kans op haken aan de kiezen. Doordat de kiezen goed afslijten, slijten ook de voortanden goed af.
4. Het kauwen op hooi geeft een konijn wat te doen. Ook stress reageert een konijn af door op hooi te kauwen.

Water

Water mag ook nooit ontbreken. Ze moeten elke dag schoon water krijgen.

 

 

Droogvoer

Er zijn twee soorten droogvoer. Gemengd voer en biks. 

Je kunt beter biks geven, daar zitten namelijk alle voedingsstoffen in die ze nodig hebben. Bij gemengd voer zijn konijnen snel geneigd zijn om de lekkere gekleurde dingen uit het voer te eten, en de groene korrels uit dat voer te laten liggen. Hier zitten juist de waardevolle voedingsstoffen in die een konijn nodig heeft. 

Groente

Niet al het groente is goed voor konijnen.

 

Voorbeelden van goede groente:

Broccoli, Andijvie, selderiekool, koolrabi, veldsla, boerenkool, wortel, paardenbloemblaadjes,

 

Dit mogen konijnen niet:

Prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, natte sla en spruitjes. Nat gras of klavers geeft ook problemen. Ook mogen ze geen gras dat net is gemaaid. 

Aanschaf

Konijnen zijn groepsdieren, dus zijn het liefst met een soortgenootje, maar het koppelen van twee konijnen gaat niet altijd goed.

 

Twee voedsters

Twee voedsters gaat meestal wel goed. Je kunt ze beter als ze jong zijn direct bij elkaar zetten. Wil je een konijn dat je al hebt koppelen aan een nieuw konijn, doe dat dan op een plek die ze allebei niet kennen. Wanneer je een nieuw konijn bij je eigen konijn zet, is er kans dat die het niet pikt, zomaar een vreemdeling in zijn/haar eigen hok. Dan kunnen ze gaan vechten.

 

Twee rammen

Twee rammen gaan samen bijna nooit goed. Ook al zijn het broertjes van elkaar, dan kunnen ze later nog gaan vechten. Dit kun je dus beter niet doen.

 

Ram en voedster

Een gecastreerde ram met een voedster gaat vrijwel altijd goed. Je moet wel de voedster bij de ram in het hok doen, niet andersom. Dit schijnt de beste combinatie te zijn.